Na pewno wiele razy słyszeliście już o diecie lekkostrawnej. Nie jest ona całkowitą nowinką, ponieważ w Polsce, pierwsze informacje na jej temat, były dostępne w prasie kobiecej, jeszcze w czasach młodości mam i babć niektórych z was.
Wówczas numerem jeden było odchudzanie oraz związane z nim korzyści, dotyczące ładnego wyglądu oraz szczupłej sylwetki. Dziś czasy się zmieniły i na pierwszym miejscu stawiamy nasze zdrowie, dobre samopoczucie oraz kondycję fizyczną. Stąd dieta lekkostrawna, również musiała ulec zmianom, które przekształciły jej oblicze i zmieniły znaczenie dla jadłospisu współczesnego człowieka.
Generalnie rzecz ujmując, stosowanie diety lekkostrawnej, polega na kilku, ważnych zasadach, z których pierwszą jest:
- wykluczenie ze swojego menu produktów, które zawierają wysoki poziom błonnika pokarmowego;
- po drugie, konieczna jest również rezygnacja z żywności,o której wiemy, że prowadzi do wzdęć i zaparć;
- a także wyeliminowanie tych produktów, które są bogate w tłuszcze.
Zgodnie z zaleceniami Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, ważne jest również to, aby spożywane przez nas posiłki nie zawierały ostrych przypraw, soli, octu i peklowanych warzyw.
Błonnik pokarmowy ze względu na to, że ulega wiązaniu z wodą, potrafi pęcznieć i przez to, przez długi czas zalegać w ludzkim organizmie. Jego obecność jednak jest niezbędna, ponieważ tworzy on w naszym układzie pokarmowym, odpowiednią mikroflorę bakteryjną, która stymuluje procesy fermentacyjne w jelicie grubym. Warto jest również wiedzieć i o tym, że lekka dieta, jest często zalecana w przypadku określonych chorób, a jej wartość energetyczna, powinna dostarczać nam wymaganą i niezbędną do zachowania pełni zdrowia ilość kalorii.
W pewnym sensie, lekkostrawny jadłospis, polega jedynie na modyfikacji podstawowych posiłków i wzbogaceniu naszego menu składnikami, które mogą zdecydowanie zwiększyć ich wartość odżywczą. Wszystko kręci się jednak wokół tego, aby spożywane przez nas na co dzień produkty były lekkostrawne. Stąd zalecane jest, aby jadłospis diety, tworzyły nie trzy, nie dwa, a pięć posiłków, których zadaniem jest rozluźnienie i odciążenie układu pokarmowego.
W tym wpisie, chcielibyśmy wam zaprezentować tygodniowy jadłospis diety lekkostrawnej, który być może, stanie się dla was przykładem tego, jak może wyglądać jej prawidłowa kompozycja. Miejmy nadzieję, że przygotowany przez nas tygodniowy wzór jadłospisu, pomoże wam również przekonać się do lekkich posiłków, a tym samym, bardziej was zmotywuje do regularnego stosowania diety lekkostrawnej.
Dzień 1.
Śniadanie: 2 lub 3 jajka gotowane na miękko, 2 pomidory bez skórki polane oliwą z oliwek, dwie grzanki
Drugie śniadanie: Kanapka z bułki pszennej posmarowana masłem z dodatkiem wędliny drobiowej, sałaty, szczypiorku i pomidora.
Obiad: Warzywa w orientalnym sosie z masłem orzechowym, buraczanym tzatziki i ryżem basmati
Podwieczorek: Jogurt naturalny 200 g ze świeżymi jagodami, odrobiną cukru waniliowego, wiórkami kokosowymi i szczyptą cynamonu.
Kolacja: Tagine z bakłażana
Dzień 2.
Śniadanie: Patki owsiane z mlekiem z dodatkiem miodu, sezamu i cynamonu.
Drugie śniadanie: Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z łososiem, koperkiem i twarożkiem.
Obiad: Jambalaya z kaszy pęczak z pieczoną rybą.
Podwieczorek: Koktajl truskawkowo – borówkowy z kefiru i dwa herbatniki z pastą sezamową
Kolacja: Potrawka z kurczaka z brązowym ryżem i marchewką
Dzień 3:
Śniadanie: Razowy chleb z humusem z cieciorki, plastrem dobrej jakości wędliny, ogórkiem i czarnuszką.
Drugie śniadanie: Koktajl z kiwi, ogórka, cytryny i gruszki z dodatkiem wody gazowanej
Obiad: Potrawka z czerwonej fasoli z ryżem
Podwieczorek: Serek wiejski z bułką grahamką i świeżą rzodkiewką.
Kolacja: Blanszowana cukinia, sos szpinakowy z pomidorami i sok owocowo – warzywny
Dzień 4.
Śniadanie: Budyń z posypką z gorzkiej czekolady, cukrem trzcinowym i plastrem jogurtu.
Drugie śniadanie: Mac&cheese z brokułami i pieczonym tofu.
Obiad: Halibut w sosie cytrynowym, brokuł zapiekany z serem feta.
Podwieczorek: Sałatka z sałaty, paluszków krabowych, pomidora i sera feta, polana sosem majonezowo – jogurtowym z dodatkiem czosnku oraz kopru.
Kolacja: Kurczak po seczuańsku z ryżem basmati i rukolą
Dzień 5.
Śniadanie: Gofry z mąki żytniej, polane sosem jogurtowym z dodatkiem świeżo tartych gruszek.
Drugie śniadanie: Jajecznica z drobno posiekanymi pomidorami z dodatkiem serka wiejskiego i odrobiną mięty
Obiad: Tofu w sosie pomarańczowym z ryżem jaśminowym i brokułem
Podwieczorek: Sałatka z sałaty z fetą, pomidorami, oliwkami i sosem vinegret.
Kolacja: Kalafior Tikka Masala w aromatycznym sosie z ryżem basmati
Dzień 6.
Śniadanie: Bezglutenowy burger drobiowy z suszonym pomidorem, serem żółtym, pomidorkami, rukola
Drugie śniadanie: Kasza manna z odrobiną cukru, zmieszana pół na pół z galaretką borówkową.
Obiad: Zupa jarzynowa, surówka z pora i jabłka, kompot truskawkowy
Podwieczorek: Maślanka bananowa i dwie grzanki z masłem orzechowym z dodatkiem niskosłodzonego dżemu truskawkowego
Kolacja: Skrzydełka z kalafiora, frytki z batata i ziemniaka, surówka z czerwonej kapusty, orzechy
Dzień 7.
Śniadanie: Burger z jabłkami oraz burakiem z ryżem i fasolką szparagową
Drugie śniadanie: Kasza manna z tartymi jabłkami, skórką z pomarańczy i herbatnikami
Obiad: Wege leczo z ryżem brązowym
Podwieczorek: Jogurt naturalny zmieszany pół na pół z budyniem waniliowym z kawałkami mango.
Kolacja: Naleśniki pełnoziarniste z mięsem, pieczarkami i serem w towarzystwie kiszonego ogórka
Na pewno doskonale wiecie jak to jest, gdy nie ma czasu na jedzenie, wszystko robi się w biegu, a waszym pierwszym posiłkiem jest spożywany około godziny 13 obiad, po którym ciężko jest się podnieść, aby ponownie wrócić do swoich zajęć w pracy. Potem kolacja wieczorem, którą chcielibyście nadrobić kaloryczne braki i w końcu najeść się do syta.
Ten sposób odżywiania, może ze sobą nieść konsekwencje w postaci zaburzeń funkcjonowania układu pokarmowego. Do czego zdecydowanie przyczynia się zbytnie obciążenia systemu trawiennego, sytymi posiłkami spożywanymi zbyt rzadko. Jedząc w ten sposób narażamy swoje zdrowie na wystąpienie chorób żołądka i jelit, choroby przyzębia, nowotwory przewodu pokarmowego, częste infekcje i spadeki odporności, a także szybsze starzenie się naszego organizmu.
To jedynie jeden z przykładów złego sposobu odżywiania, dla którego dobrym rozwiązaniem jest wprowadzenie kilku zmian, polegających na trosce o jakość spożywanych przez nas produktów oraz regularnym spożywaniu zdrowych posiłków. Oprócz tego pamiętajcie o tym, że przyswajalność codziennego menu może wzrosnąć, jeśli zwrócicie baczniejszą uwagę na to w jaki sposób są przygotowane wasze dania. Generalniechodzi o to, że nasz organizm łatwiej je strawi, jeśli nie będą one wysokoprzetworzone. Niewskazane jest także smażenie, długie pieczenie, wędzenie i peklowanie, czyli wszystkie te procesy obróbki kulinarnej, które zdecydowanie zwiększają obciążenie produktów spożywczych. Dlatego na dobry początek radzimy wam, abyście całkowicie wyeliminowani ciężkostrawne potrawy ze swojego menu.