ZAMÓW
catering dietetyczny warszawa tanio

19 października, 2022

Dieta cukrzycowa – Co wolno jeść, a czego unikać?

Mówiąc ”cukrzyca” myśli się o wysokim poziomie cukru we krwi osoby chorej. Jednak mało kto zagłębia się w ten temat bardziej. Dlatego często zapomina się, że istnieją dwa typy cukrzycy: cukrzyca typu 1 i cukrzyca typu 2. Najczęściej cukrzykami określa się osoby chorujące na cukrzycę typu 2, gdyż jest to przypadłość częściej spotykana i dotykająca osoby coraz młodsze. Mimo to w przypadkach obu typów cukrzycy z powodzeniem można stosować tę samą dietę, gdyż jej zadanie jest to samo – obniżenie poziomu glukozy we krwi. Pomimo tego, że drugi typ powodują złe nawyki żywieniowe i niewłaściwy tryb życia (siedzenie, mało ruchu, niewysypianie się), natomiast pierwszy jest najprawdopodobniej wywołany czynnikami genetycznymi.

 

Jak cukrzyca wpływa na zdrowie?

Cukrzyca typu 1 to przewlekła choroba autoimmunologiczna, w której komórki układu odpornościowego atakują trzustkę. W wyniku tego organizm nie jest w stanie poprawnie wytwarzać insuliny, potrzebnej do prawidłowego metabolizmu cukru w organizmie. W wyniku zaburzenia tego procesu w organizmie powstaje hiperglikemia, czyli stężenie glukozy w surowicy krwi przekraczające górną granicę wyznaczonej normy. Natomiast o 2 typie cukrzycy mówi się, że jest chorobą cywilizacyjną, która należy do chorób metabolicznych. Dotyka nie tylko osoby otyłe i z nadwagą, ale również szczupłe, które na pierwszy rzut oka wydają się być okazem zdrowia. Charakteryzuje się wysokim stężeniem glukozy we krwi, odporności na insulinę (insulinooporność) i względnym jej niedoborem. Oznacza to, że komórki mają obniżoną wrażliwość na działanie insuliny i gorzej przyswajają cukier.

Dlatego też nieważne na jaki typ cukrzycy się choruje to warto pamiętać o jej destrukcyjnym wpływie na organizm. Cukrzyca może spowodować uszkodzenie drobnych, a następnie większych naczyń krwionośnych, natomiast w dalszej perspektywie uszkodzić nerwy, nerki, wątrobę, czy wywołać tak zwany ”palec cukrzycowy” i spowodować amputację kończyn. Ze względu na ryzyko wystąpienia zakrzepicy i miażdżycy chorym zagraża także zawał serca i udar. Osoby mające wysoki cukier mogę też wpaść w tak zwany szał cukrzycowy i być bardzo niemiłymi, agresywnymi, a w skrajnych przypadkach nawet niebezpiecznymi dla swojego otoczenia. Dlatego należy zdać sobie sprawę, że zmagając się z tą chorobą należy bardzo restrykcyjnie podchodzić do swoich posiłków. A gdy miły i spokojny członek rodziny staje się nagle nerwowy i kłótliwy to sprawdzić jego cukier i go zbić, gdyż najprawdopodobniej jego nadmierne nagromadzenie się w organizmie spowodowało ”zły nastrój” chorego.

 

Co jest zalecane w diecie dla cukrzyka?

Węglowodany pochodzące z codziennej diety są głównym elementem, który powoduje wydzielanie insuliny. Produkty spożywane w codziennej diecie zawierają ten makroskładnik posiadają różne wartości indeksu glikemicznego. Oznacza to, że jedzenie może mniej lub bardziej podnieść insulinę i spowodować wzrost cukru w organizmie. Zalecane jest więc sprawdzanie ilości węglowodanów, które zawiera każdy produkt i jak największe ograniczenie spożywania ich. Taka kontrola spożywanych przez siebie produktów spożywczych spowoduje niższy wynik na glukometrze podczas codziennych kontroli osób chorych na cukrzycę. Warto też regularnie badać sobie poziom cukru, by na bieżąco móc go regulować za pomocą tabletek lub insuliny. Nie można też bagatelizować sobie porad lekarza, co do żywienia oraz regularnych kontroli.

O tym, że stosowanie diety niskowęglowodanowej i ograniczenie spożywania węglowodanów może pozytywnie wpłynąć na organizm pokazuje badanie Frontiers in Endocrinology 2019 z 2019 roku.

 

Czego należy unikać w przypadku zachorowania na cukrzycę?

Skoro to cukier, który jest węglowodanem powoduje podwyższenie glukozy we krwi, logiczne jest więc, że należy go całkowicie wykluczyć ze swojej diety. Tak samo jak inne produkty wysokowęglowe. Może to być trudne, gdyż są one dobre i słodkie i człowieka aż kusi, by ich skosztować. Bardzo często jest też dodawany do produktów, które niekoniecznie go potrzebują. Dlatego też w pierwszej kolejności należy wystrzega się słodyczy i słodkich napojów oraz soków. Słodycze i napoje wiadomo – są z dodatkiem dużej ilości cukru. Jednak dlaczego soków należy też unikać, skoro mówi się, że są zdrowe?

Odpowiedź jest prosta – owoce są bogate we fruktozę, czyli cukier. Ponadto soki dostępne w sklepie są często jeszcze dosładzane, co czyni je jeszcze bardziej wysokowęglowodanowymi i jeszcze bardziej podnoszącymi cukier. Warto też wyrzucić ze swojej diety ananasy, banany, daktyle, winogrono (rodzynki są również zakazane), mango, gruszki i czereśnie. Owoce te zawierają bowiem bardzo dużo cukrów na 100 gram. Niewskazane są również buraki, marchewka i kukurydza, które także są bogate w cukry. Powinno się też zrezygnować z miodu, gdyż w przypadku cukrzyka, wysoka zawartość cukru przesłania jego właściwości zdrowotne.

 

Co można jeść przy cukrzycy?

Wyrzucenie ze swojego jadłospisu cukru nie oznacza, że trzeba pożegnać się ze słodkim smakiem. Cukier z powodzeniem można zastąpić słodzikami takimi jak stewia i erytrytol, które choć słodkie nie powodują podwyższenia glukozy we krwi. Jedynym minusem tych zamienników jest cena – trzeba się pogodzić z tym, że te słodziki są kilka-kilkanaście razy droższe niż kilogram cukru. Jednak dzięki nim dalej można wypić słodką kawę, czy herbatę. Śmiało można też spożywać jajka, sery, mięso, ryby, jogurty naturalne, tłuste twarogi (im twaróg tłustszy, tym posiada mniej węglowodanów), owoce takie jak awokado, jagody, truskawki, maliny, borówki, poziomki, jeżyny, zielone warzywa jak brokuł i brukselka, kalafior, papryka. Są to produkty, które nie zawierają w sobie węglowodanów lub ich ilość jest śladowa. Ponadto są zdrowe i bogate w makro i mikroelementy niezbędne w codziennej diecie.

 

Przykładowy jednodniowy jadłospis dla cukrzyka

Poniższe menu jest nietypowe, gdyż zawiera tylko 4 posiłki. Są one jednak na tyle kaloryczne i sycące, że osoba je spożywająca z pewnością nie będzie czuć głodu przez cały dzień. Ważne jest też, by nie podjadać. Bardzo często człowiek nie jest tak naprawdę głodny. To uczucie wywołuje kortyzol – hormonu stresu, który w sytuacji stresowej jak kłopoty w pracy czy rozczarowania sercowe, fizyczne zagrożenie. Mobilizuje przez to organizm do działania na wyższych obrotach. Należy w takiej sytuacji wziąć kilka głębokich wdechów i popić wodą. Uczucie głodu powinno zniknąć po kilku minutach.

 

Śniadanie: 3 jajka ugotowane na twardo i guacamole z połowy awokado

Drugie śniadanie: mały jogurt naturalny z borówkami

Obiad: golonka z kiszoną kapustą

Kolacja: tłusty twaróg wymieszany ze śmietaną i szczypiorkiem

 

Ponadto pić dużo wody. Najlepiej jest zacząć dzień od dwóch szklanek, by nawodnić się po nocy. Warto też dodać do niej nieco soli żeby uzupełnić sód i wrzucić plaster cytryny w celu spożycia witaminy C. Można też pić kawę i herbatę do woli w ciągu dnia. A posiłki najlepiej spożywać w ośmio, maksymalnie dziesięciogodzinnym okienku żywieniowym i maksymalnie dwie godziny przed snem. Po to, by nie uzależniać się od jedzenia, nie myśleć o nim cały dzień i nie obciążać organizmu na noc . Dzięki takiemu podejściu do jedzenia nie tylko cukier będzie się miało pod kontrolą, ale również więcej czasu na pracę i swoje pasje.

 

Dieta dla cukrzyka i nadciśnieniowca

Idealną dietą dla osób cierpiących na cukrzycę i zmagających się z nadciśnieniem tętniczym zdaje się być dieta ketogeniczna, zwana również keto. Jest ona unowocześnioną, lepiej przebadaną i bardziej dopracowaną dietą doktora Kwaśniewskiego. Polega ona na ograniczeniu spożywania węglowodanów do poniżej 50 gram na dobę i dostarczania energii organizmowi poprzez pokarmy tłuste. Ponadto ważne w tej diecie jest spożywanie odpowiedniej ilości białka. Dominują w niej jajka i tłuste mięso oraz ryby. Niezbędne witaminy uzupełnia się poprzez spożywanie warzyw. Dieta keto charakteryzuje się też postem przerywanym, który jeszcze bardziej zachęca organizm do tego, by działy się w nim cuda. Na przykład spadek masy ciała, czy właśnie spadek poziomu glukozy we krwi.

Dlaczego keto jest dobre dla cukrzyka wiadomo – jest to dieta ograniczająca spożycie węglowodanów, które to powodują wzrost glukozy we krwi. O tym, że jest to dieta dobra także dla osób z nadciśnieniem pokazuje na przykład to badanie. Można też posłuchać, jak opowiadają o tym bracia Rodzeń, lekarze którzy swoją wiedzę pobierali nie tylko w Polsce, ale również w Australii. Okazuje się bowiem, że spożywanie dużej ilości węglowodanów może podwyższyć ciśnienie tętnicze, dlatego ograniczenie ich spożywania spowoduje, że ono spadnie. To świetna wiadomość dla osób z nadciśnieniem, gdyż dzięki restrykcyjnej diecie istnieje szansa na odstawienie tabletek.

W przypadku choroby należy zdać sobie sprawę z tego, że pewne produkty należy wyeliminować ze swojego życia. Nawet jeśli się je bardzo lubi, trzeba z nich zrezygnować, by nie pogarszać swojego stanu zdrowia. Dlatego tak ważne jest trzymanie prawidłowej diety i słuchania zaleceń dietetycznych lekarza. I to nie tylko w przypadku cukrzycy, ale również i innych dolegliwości, jak np. alergii pokarmowej. Dzięki dobrze zbilansowanej diecie można żyć w miarę normalnie, ograniczając potrzebę zażywania tabletek lub nawet ją wyeliminować.

 

Dieta Diabetic w Pobitych Garach

Dieta diabetic posiada dokładnie sprecyzowane składniki dań aby ilości węglowodanów w posiłkach nie powodowały szybkiego wzrostu poziomu cukru we krwi. Kontrola tych wartości pozwala na optymalną kompozycję posiłków w taki sposób aby dieta nie była monotonna, a osoby z problemami cukrzycowymi czy insulinoopornością mogły pozwolić sobie na zdrowe i smaczne posiłki z których dotychczas musiały rezygnować. Dieta składa się ze składników z różnym indeksem glikemiczyn. Pojawiają się w niej dania z niskim indeksem lub takie w których ładunek całkowity dania jest znacząco obniżony.
*Dieta nie jest dedykowana osobom z konkretnymi schorzeniami chorobowymi. Rozkład makroskładników diety w ciągu całego dnia: węglowodany 50%, białko 20%, tłuszcze 30%

Administrator GaryCatering
Polecane posty
Go to Top