ZAMÓW
catering dietetyczny warszawa tanio

24 listopada, 2022

Jak odkwasić organizm?

Co to jest zakwaszenie organizmu?

Organizm każdej istoty żywej nieustannie dąży do utrzymywania równowagi kwasowo-zasadowej (homeostaza). Krew ma zasadowe pH wahające się w przedziale 7,35 – 7,45. Żołądek natomiast preferuje kwaśne pH, mieszczące się w granicach 1,5-1,6. Obniżone pH krwi prowadzi do kwasicy metabolicznej, która jest bardzo niebezpiecznym zjawiskiem, w niektórych przypadkach prowadzi nawet i do śmierci. Tzw. „łagodna kwasica” może inicjować procesy niekontrolowanego namnażania komórek (nowotwory).

Przykłady kwasicy:

  • Niekorzystne przemiany białek i tłuszczów prowadzą do powstawania kwasicy ketonowej, dla której charakterystyczna jest obecność ciałek ketonowych w moczu. Kwasica ketonowa powoduje odwodnienie i zaburzenia w gospodarce metabolicznej ustroju. U podłoża jej powstania leżą ciężkie zatrucia (np. alkoholem), nieleczona cukrzyca bądź cukrzyca powikłana w połączeniu z nieodpowiednią dietą.
  • Kwasica mleczanowa jest wynikiem nadmiernej ilości mleczanów we krwi. Kwas mlekowy to ostatni produkt rozkładu glukozy w tkankach. Powstaje w efekcie beztlenowego oddychania komórkowego. W warunkach normalnych transportowany jest w postaci anionowej do wątrobie, gdzie podlega przemianom do pirogronianu, który dalej rozkładany jest do cząsteczki wody i dwutlenku węgla albo znów przetwarzany do glukozy w wątrobie i nerkach.
  • Jeśli któraś z metabolicznych ścieżek organizmu zostanie zaburzona, kwas mlekowy nie może zostać rozłożony do stosownych metabolitów, a powstające mleczany gromadzone są we krwi, co powoduje jej zakwaszenie. Mechanizmy zapobiegające utraci funkcji krwi, działają na zasadzie buforów wodorowęglanowych, które wyłapują mleczany i przekształcają je do postaci dwutlenku węgla i wody. Dwutlenek węgla wydalany jest z organizmu wraz z oddychaniem. Stąd, akcja serca zostaje przyspieszona, wzrasta ciśnienie tętnicze, a oddechy pogłębiają się. W sytuacji ekstremalnej może dojść do ciężkiego tachypnoe, zaburzenia akcji serca. W każdej chwili może dojść do utraty przytomności, uszkodzenia mózgu. Kwasica mleczanowa traktowana jest jako powikłanie cukrzycy. Pojawia się także w stanach zatrucia alkoholem czy metforminą (lek przeciwcukrzycowy), środkami odchudzającymi, w przypadku wad metabolicznych, encefalopatii mitochondrialnej (zwłaszcza u noworodków).
  • Kwasica może być także spowodowana zatruciem lekami z grupy salicylanów, np. kwasem ASA (zalecany jest w nadpłytkowości), etanolem, metanolem, glikolem etylenowym stosowanym do produkcji płynów chłodniczych. Link: https://www.mp.pl/pacjent/objawy/65985,kwasica-ketonowa
  • Kwasica metaboliczna jest wynikiem zaburzeń w pracy nerek (np. podczas ostrej niewydolności), zaburzenia w usuwaniu jonów wodorowych, przy utracie zasad w układzie wydalniczym (nerki). Kwasica może towarzyszyć nadmiernemu spożywaniu białek, np. w trakcie odchudzania przebiegającego na regułach Dukana, diecie ketogenicznej, głodówce, u osób przyjmujących diuretyki pętlowe, tiazydy – leki powodujące utratę potasu i magnezu, które są podstawą do utrzymania prawidłowej kwasowości organizmu i przeciwdziałają kwasicy. Diuretyki pętlowe zwykle są stosowane w leczeniu obrzęków u osób starszych i w niewydolności serca.

Dieta pudełkowa ketogeniczna – sprawdź dlaczego warto

Jeśli decydujesz się na dietę ketogeniczną, prowadź ją wyłącznie po konsultacji z dietetykiem. W przeciwnym razie, możesz wyrządzić sobie ogromną krzywdę, której efekty pozostaną na zawsze. Dieta ketogeniczna to zwiększenie udziałów tłuszczu, przy jednoczesnym obniżeniu poziomu węglowodanów. Przy niskiej podaży glukozy, materiały zapasowe zgromadzone w wątrobie (glikogen) ulegają przekształceniu do postaci aminokwasów glukogennych. Przy ich rozkładzie powstaje glukoza, ale nie tylko… Produktem ubocznym są ketony, które mogą doprowadzić do uszkodzenia nerek czy wątroby. Kluczowe jest dostarczanie poszczególnych składników odżywczych w idealnych proporcjach. Jeśli wybierzesz opcję diety pudełkowej typu keto garycatering, masz 100% gwarancji, że układał ją profesjonalny dietetyk, a zatem, nie ma tu mowy o pomyłce – zyskujesz pewność, że Twoje zdrowie zostanie poprawione, a ciało zyska na energii. Posiłki są układane w oparciu o preferencje żywieniowe Klienta. Ponadto, dieta zostaje dostarczona w wybrane miejsce! Sprawdź zakres dostawy! 

Kwasica niezwykle często występuje u osób chorujących na cukrzycę, choroby nerek czy rygorystycznie odchudzających się. Przeciętny „Kowalski” jakkolwiek inteligentny by nie był, nie potrafi stworzyć idealnej dla siebie diety. Wynika to z braku wiedzy, którą posiadają wyłącznie dobrze wykwalifikowani dietetycy. Zresztą… Nie chodzi o to, by dietę dla Ciebie projektował pierwszy lepszy dietetyk lub pomysłodawcą był „Wujek Google”, lecz o to, by Twoim zdrowiem zajął się specjalista. Efekty stosowania profesjonalnej diety pojawiają się niemalże od razu… Dlaczego? W dzisiejszych czasach, każdy człowiek na tej Ziemi jest w jakimś stopniu zakwaszony. Catering dietetyczny garycatering tworzony jest przez najlepszych dietetyków, absolwentów wydziałów medycznych, którzy posiadają niebagatelnie wysoką wiedzę na temat żywienia osób chorych bądź z predyspozycjami do chorób. Specjaliści łączą poszczególne składniki diety tak, byś czym szybciej osiągnął efekt o jakim marzysz (bicepsy, wyraźnie zaznaczone mięsnie, spadek masy ciała), a w dodatku bez skutków ubocznych!

Zakwaszenie organizmu na poziomie komórkowym

Każda komórka żywa stanowi jednostkę spełniającą kryteria życia, do jakich należą: samozachowawczość, autoregulacja i proliferacja (rozmnażanie). Zebrane dotychczas wyniki badań wskazują, że prawidłowe funkcjonowanie wszystkich organizmów komórkowych zależy od możliwości komórek do podziałów oraz ich zdolności do przeprowadzania kluczowych dla życia procesów. Każda komórka jest wewnętrznie podzielona na kompartmenty – odrębne przedziały subkomórkowe tworzone przez siateczkę śródplazmatyczną czy aparat Golgiego. Dzięki tym strukturom możliwe jest produkowanie odpowiednich związków chemicznych i jednoczesne trawienie zbędnych organelli. W każdym kompartmencie panuje inne pH, od którego zależy jakość poszczególnych procesów. Pamiętać należy przy tym, że liza (rozkład) uszkodzonych organelli zachodzi w innym środowisku, aniżeli ich produkcja. Zaburzenie funkcjonalności któregoś z przedziałów może skutkować niezdolnością komórki do wywarzania nowych elementów lub produkowania zbyt małych ilości, co wiąże się z zaburzeniem działania komórki i zwiększeniem ilości toksycznych wolnych rodników, znanych głównie z potencjału niszczycielskiego ważnych elementów komórkowych. Zjawisko niekontrolowanego zwiększenia ilości wolnych rodników zwane jest „stresem oksydacyjnym”, który nie tylko przyspiesza starzenie, ale i sprzyja rozwojowi miażdżycy, a nawet może powodować rozwój nowotworu!  Właśnie dlatego, powinniśmy kontrolować swoją dietę i dążyć do utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej! Spożywanie owoców obfitujących w antyoksydanty jest czynnikiem odkwaszającym. Garycatering stanowi jeden z nielicznych punktów, gdzie diety pudełkowe tworzone są z myślą o odkwaszeniu organizmu i wydłużeniu życia Klientowi. Nieważne czy wybierzesz dietę typu standard, wegańską, sportową, czy diabetic – każda z nich ma wysoce specjalistyczne właściwości odkwaszania.

Zakwaszenie organizmu a dieta – sprawdź jak odkwasić organizm!

Błędy dietetyczne nierzadko prowadzą do powstawania zaburzeń w ustroju oraz inicjują powstawanie tzw. „łagodnej kwasicy”, która zwykle nie kończy się arytmią serca, zawałem, udarem, zaburzeniami świadomości, majaczeniem, dlatego też pozostaje niezauważona. Często jednak, wpływa na jakość funkcjonalność komórek i tkanek. Nieprawidłowości w gospodarce elektrolitowej i mineralnej organizmu mogą powodować bóle kości, zmęczenie, zaburzenie funkcji psychologicznych i poznawczych, senność, upośledzenie pamięci, rozkojarzenie, obniżenie jakości procesów myśleniowych, depresję, brak energii do działania. Głównymi źródłami kwasów przyjmowanych wraz z pożywieniem są: ryby, jajka, mąka, kawa, używki (alkohol, papierosy). Kwasy eliminowane są przez związki chemiczne o odwrotnym działaniu, a więc przez pierwiastki alkaliczne: sód, potas, magnez, wapń. Kluczowym problemem pozostaje jednak forma w jakiej są przyswajane, obecność w organizmie konserwantów, metali oraz współistniejące choroby, zwłaszcza cukrzyca, będąca promotorem do powstawania zwiększonej ilości kwasów. Mechanizmy buforowe, których zadaniem jest unieszkodliwianie kwasów, w tym przypadku zawodzą – jest ich zbyt mało, by mogły „sumiennie” spełnić powierzone im role. Drugą, równie ważną przyczyną powstawania utajonej kwasicy jest nieprawidłowa dieta – słynna dieta Dukana, zwłaszcza gdy stosuje się ją na własną rękę, bez pomocy dietetyka oraz diety typu głodówka.

Objawami zakwaszenia organizmu są:

  • patologiczne zmęczenie
  • zgaga, biegunki, dolegliwości ze strony układu pokarmowego
  • wypadanie włosów, kruchość paznokci
  • cukrzyca, podwyższona glikemia krwi
  • napadowe bóle głowy, migreny
  • bóle stawów i mięśni
  • reumatyzm, przewlekłe bóle stawów
  • osteoporoza
  • depresyjny nastrój lub drażliwość
  • próchnica zębów
  • spadek odporności
  • tachykardia (czynność serca powyżej 120 ud/min), zaburzenia rytmu serca
  • podwyższone ciśnienie krwi
  • przyspieszony oddech
  • bóle w klatce piersiowej
  • kamica nerek lub przewodów żółciowych
  • zakwasy mięśniowe towarzyszące niewielkiej aktywności fizycznej
  • spadek energii, senność, brak chęci do działania
  • zaburzenia procesów myśleniowych, zapominanie, rozkojarzenie
  • niska saturacja krwi (poziom utlenowania krwi można sprawdzić przy pomocy pulsoksymetru)
  • wypadanie włosów, szara cera, kruchość paznokci
  • możliwe ryzyko zawału serca
  • zaburzenie mikroflory bakteryjnej jelit, co jest zjawiskiem predysponującym do rozwoju nowotworu jelit
  • zwiększone stężenie amoniaku w ustroju, co nieuchronnie powoduje uszkodzenie wątroby / nerek
  • nowotwory

We współczesnym świecie ryzyko zakwaszenia organizmu jest niezwykle wysokie. Dlaczego? Mamy do czynienia z ogromną ilością konserwantów w wysoko przetworzonej żywności, do której nasz układ pokarmowy i tkanki ciała nie zostały dostosowane. O ile, jesteśmy w stanie wydalić niektóre z nich kompletnie bez powikłań, o tyle znaczna część z nich zaburza prawidłową funkcjonalność organizmu. Aspartam znany jako pozbawiony kalorii słodzik, ma działanie rakotwórcze! Podobnie zresztą jak związki zawierające się w teorii w  prozdrowotnych warzywach kupowanych na targu! Faktem jest, że oprysk, a zwłaszcza pestycydy zawierają multum związków inicjujących procesy nowotworzenia! Zauważ, że na targu kupujesz warzywa od ludzi, których nie znasz, nie wiesz zatem jaka ilość toksycznego oprysku została użyta do ochrony plonów – nikt tego nie sprawdził!. Inaczej ma się sytuacja, gdy kupujesz warzywa w sklepie. Tutaj sprzedane mogą zostać wyłącznie plony, których skład sprawdzono w laboratorium. Wysoko przetworzona żywność bogata w substancje konserwujące predysponuje do zakwaszenia!

Strzeż się zakwaszenia – zobacz co możesz zrobić dla siebie!

  • Aby nie dopuścić do powstania kwasicy, konieczne jest przyjmowanie związków o działaniu antagonistycznym do kwasów, a zatem… związków zasadowych. Magnez, potas i wapń wykazują działanie zasadowe. Aby jednak, mogły zostać przyswojone do organizmu, konieczne jest przyjmowanie ich w formie cytrynianów – w takiej postaci są dobrze wchłaniane. Cytryniany naturalnie obecne są w warzywach i owocach, ale… najlepiej jest wybierać te sprawdzone. Zaleca się, by kupować wyłącznie te, które zostały przebadane laboratoryjnie! Takowe obecne są w popularnych sieciówkach. Dlaczego akurat tutaj? To proste! Właściciel słono by zapłacił, gdyby masowa ilość klientów się zatruła. Jest to dla nich zwyczajnie nieopłacalne.
  • Cynk jest kolejnym, wyjątkowym pierwiastkiem, którego znaczenie jest w procesie odkwaszania kluczowe, ponieważ stanowi on substrat anhydrazy węglanowej – enzymu, który przeciwdziała zakwaszaniu, gdyż katalizuje odwracalną reakcję tworzenia jonu wodorowęglanowego. Anhydraza węglanowa stanowi czynnik regulujący pH moczu. Występuje także w erytrocytach – krwinkach czerwonych, gdzie uczestniczy w usuwaniu dwutlenku węgla przez płuca. Centrum aktywne wspomnianego enzymu stanowi właśnie cynk – bez niego enzym nie miałby możliwości wiązania niepożądanego gazu.
  • Zbilansowana zawartość mleczanów w diecie – niewysokie stężenie mleczanów w zdrowej diecie zapobiegającej zakwaszeniu  organizmu oraz bezpośrednio w produktach o właściwościach odkwaszających nie powinno nikogo dziwić! Mleczany w niskim stężeniu predysponują do rozwoju zdrowej flory bakteryjnej jelit! Należy pamiętać, że dobroczynne bakterie wspierają trawienie, odciążając jelita, a ponadto żywią się niektórymi toksycznymi produktami przemiany materii, które potencjalnie mogą być rakotwórcze! Mleczany stanowią środowisko, w którym te, mają szanse się rozwijać. Pamiętajmy zatem, że o tym, czy dany czynnik jest lekarstwem czy trucizną, decyduje dawka. Mleczany są pożądane w jelitach, ale krew ich nie lubi. Złoty środek stanowi panaceum!

Cukier biały – unikaj go, sprawdź skład suplementów odkwaszających!

Biały cukier jest czynnikiem inicjującym powstawanie kwasów. Należy unikać produktów, które go zawierają. Faktem jest, że także suplementy diety o działaniu odkwaszającym mogą go zawierać – producenci zwykle żerują na niewiedzy klientów. Unikaj ich, dokładnie czytaj to, co napisane jest małym druczkiem!

Kontrowersyjny kwas mlekowy i mleczany

Kwas mlekowy wbrew pozorom wcale nie jest zły! Mimo, iż stanowi metabolit beztlenowego oddychania komórkowego i w niewielkim stopniu odpowiada za zakwasy w mięśniach  i za procesy zapalne przebiegające w procesach reumatycznych i reumatoidalnych, mają mnóstwo zalet! Dobroczynne bakterie jelitowe rozkładają go, na kwas masłowy, który wchodzi w skład śluzu, który jest składnikiem błony śluzowej jelit i żołądka. Przypisuje mu się działanie ochronne, antywrzodowe, antyzapalne, antynowotworowe. Zdrowa ilość kwasu mlekowego w diecie jest pożądana! Prawoskrętny L izomer kwasu mlekowego sprzyja utrzymaniu lekko kwasowego pH w jelicie grubym. Bakterie które w nim bytują, rozkładają kwas mlekowy do kwasu masłowego, który stanowi dla nich pożywienie. Prawoskrętny kwas mlekowy L umożliwia eliminację zakwaszenia w tkankach. Jego sole, czyli mleczany, w komórkach stanowią bufor!

Mleczany są cząsteczkami sygnałowymi, które przekazują czerwonym krwinkom swego rodzaju informację pochodzącą od odlegle położonych komórek. Transportery mleczanowe, które są metabolitami kwasu mlekowego wbudowują się w ściany komórkowe krwinek czerwonych. Te transportery regulują poziom pH we krwi i w razie zakwaszenia ustroju, reagują, by nie dopuścić do ciężkich zaburzeń metabolicznych, które mogłyby spowodować majaczenie / śpiączkę / uszkodzenie nerek / zaburzenia rytmu serca.

Zakwaszanie – odkwaszanie – to nie jest łatwe – sprawdź błędy dietetyczne!

Tak samo jelita, jak i wątroba są niezbędne dla zachowania równowagi kwasów i zasad. Jelita stanowią ważny element układu immunologicznego, który walczy z patogenami i decyduje o rozwoju stanu zapalnego bądź jego zatrzymaniu! Układ odpornościowy ma również wiele wspólnego z rozwojem nowotworów. Chcąc zachować homeostazę ustroju należy pilnować ich jak „oka w głowie” i pieczołowicie o nie dbać! W jelitach powinno panować kwasowe pH, a kiedy staje się ono zasadowe, zmieniają się także właściwości komórek jelit i ich zdolność do wykonywania powierzanych im zadań. W jelitach o charakterze zasadowym bardzo łatwo namnażają się bakterie gnilne. Podczas trawienia białek powstają nadmierne ilości ubocznych produktów przemiany materii, które są dla organizmu toksyczne. Celem utrzymania prawidłowego pH jelit należy przyjmować także, błonnik, który jest elementem odżywczych dla bakterii jelitowych oraz współtworzy śluzówkę jelit.

Wątroba – organ buforowy, sprawdź jak ją chronić przed zakwaszeniem!

Amoniak (silnie zasadowy) powstaje wtedy, gdy spożywa się duże ilości mięsa i niewielką ilość związków zasadowych. Warto wiedzieć, że amoniak jest ponad 1000 razy bardziej szkodliwy niż etanol! Zasadowe pH jelita grubego, które powoduje amoniak, tworzy patologiczną sytuację, w której amoniak w postaci gazu przedostaje się z jelit do krwi. Metabolizm energetyczny komórek zostaje wówczas zahamowany, podobnie jak rozkład ważnych kwasów metabolicznych w wątrobie. Wątroba, która jest podstawą zachowania homeostazy kwasowo-zasadowej, podlega wówczas zatruciu amoniakiem. Warto wiedzieć, że wątroba to organ buforowy, który jako pierwszy styka się z toksyną. Zatrucie jej amoniakiem skutkuje obniżeniem jakości jej działania. Pojawia się wówczas chroniczne zmęczenie, brak energii, senność, rozdrażnienie, wzmożone pragnienie. Zupełnie tak, jakbyś miał kaca!

Przyjmuj witaminę B4 – cholina jest niezbędnym składnikiem żółci, neutralizuje cząsteczki o charakterze kwasowym. Dzięki niej możliwe jest metabolizowanie niektórych leków, toksyn, alkoholu. Niedobór choliny jest jednoznaczny z zaburzeniem funkcjonalności nerek, co może skutkować ich niewydolnością i zaburzeniami elektrolitowymi, wpływającymi na czynność serca.

Cytryniany – sprawdź dlaczego warto!

Cytryniany to estry kwasu cytrynowego, które podczas cyklu Krebsa będącego etapem oddychania komórkowego, przekształcają się do izocytrynianów. Ich izomer (izocytrynian) jest nietrwały i i uczestniczy w cyklu kwasu cytrynowego, gdzie 1 jego cząsteczka potrafi zneutralizować aż 3 cząsteczki kwasu! Cytryniany zapobiegają kamieniom nerkowym, wzmacniają organizm, wzmagają odporność, poprawiają samopoczucie. Cytryniany przyjmowane w postaci związku kompleksowego tworzonego z magnezem, potasem czy wapniem uznawane są za połączenie chemiczne zapobiegające kwasicy.

Dieta pudełkowa – sposób na odkwaszenie organizmu

Dieta pudełkowa jest idealnym rozwiązaniem dla osób pracujących bądź dla tych, którzy zwyczajnie pragną zdrowo się odżywać. Jeśli stawiasz na długowieczność i chciałbyś uniknąć „chorób XXI wieku” takich jak otyłość, cukrzyca typu II, miażdżyca, choroba wieńcowa, niektóre nowotwory, warto zastanowić się nad dietą pudełkową. Posiłki tworzone są przez grupę doświadczonych dietetyków, którzy nieustannie wzbogacają wiedzę drogą uczestniczenia w ogólnoświatowych konsyliach. Dbamy o to, by posiłki obfitowały w wartościowe związki odżywcze o charakterze odkwaszającym, zapobiegającym „epidemii XXI wieku”. Korzystamy z plonów wysokiej jakości pozyskanych wyłącznie ze sprawdzonych źródeł. Zapewniamy szeroką gamę wyboru diet, tak, byś mógł odżywiać się zdrowo i według własnych zasad! Sprawdź diety garycatering tutaj:

  • Dieta sportowa – świetnie sprawdzi się dla osób ćwiczących. Wiemy, że każdy sportowiec marzy o wysokich wynikach, pięknym, zdrowym wyglądzie i … być może o niebanalnych rozmiarów bicepsach. Wspomożemy Twoje działania! Nasz dietetyk stworzy w oparciu o Twoje preferencje dietę zawierającą optymalne ilości białek, w ilości proporcjonalnej do wykonywanego wysiłku fizycznego. Dzięki takowemu rozwiązaniu Twoja dieta pozwoli Ci szybciej osiągnąć wymarzony efekt, a przy okazji odtruje Twoje ciało, opóźni procesy starzeniowe oraz obniży ryzyko rozwoju nowotworów!
  • Dieta wegetariańska – dobrze wiemy jak ciężko jest wymyślić innowacyjny posiłek dla osoby unikającej mięsa. Rozwiązaniem jest dieta pudełkowa – dietetycy sami stworzą dietę dla Ciebie, w oparciu o Twoje preferencje. Co więcej, dieta jest dobrze zbilansowana, nie ma mowy o niedoborach żywieniowych. Jednocześnie, Twoje ciało zostanie odkwaszone.
  • Dieta ketogeniczna – wykwalifikowany zespół dietetyków stworzy dietę doskonałą, która pozwoli Ci szybko schudnąć lub rozbudować mięśnie przy zerowym ryzyku niepożądanych zdrowotnych skutków ubocznych.
  • Dieta bez laktozy czy glutenu świetnie sprawdzi się jako alternatywa dla osób zmagających się z nietolerancjami pokarmowymi. Dobrze wiedzieć, że nie stosowanie się do zaleceń lekarza czy spożywanie związków negatywnie odziaływujących na jelita może prowadzić do nasilenia stanu zapalnego, rozwoju nowotworu. Zadaniem dietetyka jest w tym punkcie utworzenie planu żywienia specjalnie dla Klienta tak, by ten mógł zdrowo i smacznie zjeść, bez ryzyka pojawienia się przykrych dolegliwości żołądkowo-jelitowych. Ponadto, dieta ma właściwości odkwaszające.
  • Dieta diabetic została zaprojektowana z myślą o diabetykach. Dobrze wiemy jakie są cukrzycowe powikłania i zrobimy wszystko, aby im zapobiec. Posiłki skomponowane są tak, by Klient dostarczał organizmowi wysoce jakościowe związki odżywcze. Stawiamy na produkty o niskim indeksie glikemicznym (IG), dzięki którym, uczucie sytości będzie trwało dłużej. Przy okazji obniżeniu ulegnie poziom cholesterolu we krwi, a rozwój blaszki miażdżycowej zostanie zminimalizowany, podobnie zresztą jak ryzyko incydentu wieńcowego (zawał). Dieta cukrzycowa to jeden z przykładów diety wysoce odkwaszającej organizm. Jesteśmy świadomi ryzyka wystąpienia kwasicy ketonowej / mleczanowej u osoby chorej, dlatego też, intensywnie przeciwdziałamy takowym incydentom.
  • Dieta sirtfood to rodzaj nowoczesnego jadłospisu, gdzie do posiłków używa się owoców obfitujących w antyoksydanty o właściwościach przeciwstarzeniowych i przeciwnowotworowych.

 

Administrator GaryCatering
Polecane posty
Go to Top